Predpovede, predpovede, samé predpovede

Ocitli sme sa v období, kedy sa väčšina analytikov snaží predpovedať budúci vývoj finančných trhov. Čo na tom, že minulý rok sa netrafili; treba využit novú príležitosť naplno a zviditeľniť sa. Ak to nevyjde, nič sa nedeje, nejde o životy. V ich prospech hrá tiež fakt, že sa nájde len veľmi málo ľudí, ktorí nezabúdajú a minulé predpovede finančných mágov konfrontujú po roku s realitou.

Allan Roth zo CBS News sa pozrel koncom minulého roka na predpovede vývoja akciového trhu, ktoré pre denník US Today dodali analytici top finančných inštitúcií – Barclays Capital, Bank of America, Deutsche Bank, UBS, Citigroup atď. Ich priemerná predikcia pre vývoj amerického trhu (S&P 500) v roku 2011 bola plus 9.4%. Najpesimistickejšia predpoveď bola 5%. No Goldman Sachs predpovedala dokonca 25 percentný nárast. V skutočnosti ale S&P 500 ukončil rok prakticky bezo zmeny! Ani jedna z najväčších svetových finančných korporácií sa nepriblížila k realite. Kto, ak nie ich analytici by mali vedieť predvídať, čo sa udeje?! Samozrejme pokiaľ sa trhy v skutočnosti nehýbu náhodne.

Na dlhopisovom trhu je to s predikciami podobne. Predpovedať vývoj úrokových mier je možno ešte ťažšie (napr. tu). Presvedčil sa o tom aj šéfanalytik veľkej americkej banky Wells Fargo John Silvia. V máji 2011 predpovedal, že výnosy 5 a 10 ročných vládnych dlhopisov USA budú do konca roka už len rásť (o 0,3 až 0,5 percenta). Realita je však iná. Ich výnosy poklesli o cca 1%.

V súvislosti s “úspešnosťou” predpovedania na finančných trhoch odporúčam aj niektoré staršie články. V tomto období, keď sa to len tak hemží ekonomickými predpoveďami, je opakovanie naozaj matkou múdrosti:

V roku 2012 prajem len to najlepšie, veľa vnútorného pokoja a premyslené investičné rozhodnutia:). Určite sa pri nich nespoliehajte na finančných mágov.

Foto: esoftload.info.

 


pošli na vybrali.sme.sk

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma