Prečo predpovede expertov nevychádzajú?

Stock market predictionsV jednotlivých článkoch sa snažím presvedčiť čitateľov môjho blogu, že investovanie nie je vôbec náročný proces. Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých rád – napr. investovať do pasívnych indexových fondov s minimálnymi nákladmi, diverzifikovať ako sa len dá, držať náklady na minime a neobchodovať, ale držať investície počas celého investičného horizontu. Najlepšie do konca života. Toto je dobrá správa pre nás všetkých. Nemusíme platiť drahých bankárov, finančných poradcov, či brokerov.

Je to dané tým, že trhy sa hýbu náhodne a bleskurýchle reagujú na nové udalosti, informácie. Včerajšie správy, sú dnes už dávno zakomponované v cene akcií, dlhopisov atď. Chápem ale, že je veľmi ťažké prijať to vo svete, kde sme denno-denne bombardovaní odporúčaniami investičných expertov, správami o vývoji akciových trhov, či ponukami zaručených návodov na zbohatnutie prostredníctvom špekulácií na finančnom trhu.

Ďalším potvrdením náhodného charakteru finančných trhov je aj fakt, že ani ekonomickí experti nedokážu predikovať vývoj finančných trhov. Dobrý príklad uvádza nová kniha novinára z Ottwava Citizen Dana Gardnera Future Babble: Why Expert Predictions Fail – and Why We Believe Them Anyway. Uvádza v nej nespočetné prípady chybných predikcií rôznych expertov.

Wall StreetZaujímavý je prípad z roku 1984, kedy prestížny časopis The Economist požiadal 16 ľudí  o ich 10 ročné predpovede ekonomického rastu, inflácie, menových kurzov a cien ropy. Štyria z nich boli ministri financií. Ďalší štyria boli riaditelia nadnárodných korporácií, ďalší štyria študenti ekonómie na Oxfordskej univerzite a poslednú štvoricu tvorili londýnski smetiari.  V roku 1994 The Economist vyhodnotil výsledky ich predpovedí so zarážajúcim výsledkom – o prvé miesto sa bili riaditelia podnikov s londýnskymi smetiarmi! Ministri financií skončili poslední.

Via The Globe and Mail.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , ,

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma