Nešpekulujte so svojimi úsporami

Bill GrossPred pár dňami rezonovala vo finančných správach informácia, že správca najväčšieho dlhopisového fondu na svete Bill Gross (ide o Total Return Fund spoločnosti PIMCO) nariadil odpredať všetky vládne dlhopisy USA. Dôvodom sú nízke úroky a obavy, že FED pomáha vláde USA vytvárať Ponziho schému. Koniec monetárneho uvoľňovania (QE 2) bude mať podľa neho katastrofálne následky pre dlhopisový trh v USA.

Ako by mal na tento krok zrejme najskúsenejšieho dlhopisového investora reagovať bežný investor? Bill Gross spravuje vyše bilióna USD v dlhopisoch, spoluzakladal spoločnosť PIMCO a pôsobí v nej takmer 40 rokov. Človek s takými skúsenosťami by predsa nemal mať problémy s finančnými predikciami a mali by mu minimálne v dôležitých momentoch vychádzať. Alebo tomu tak nie je?

Začiatkom roku 2010 mal s ním rozhovor časopis Time, kde sa ho pýtal na jeho názor ohľadne úrokových mier po skončení prvej fázy kvantitatívneho uvoľňovania (QE 1). Jeho odpoveď bola, že to postihne najmä hypotéky a cenné papiere naviazané na ne. Inými slovami, predpovedal, že úroky pôjdu hore, cca o pol percenta.

Aká bola skutočnosť? Ako vidieť na obrázku dole, po skončení QE 1 v apríli 2010 úrokové miery poklesli. Pri hypotékach do 1% a napr. 10-ročné vládne dlhopisy zaznamenali pokles až o 160 bázických bodov (1,6 percentuálneho bodu)!

Gross už takmer 10 rokov ohlasuje koniec dlhého býčieho trhu s dlhopismy a označuje sa ako medvedí manažér (v jeho názoroch prevládajú predpovede o páde cien dlhopisov). Napríklad tesne pred vypuknutím súčasnej krízy, v lete 2007, predpovedal celosvetovo silný ekonomický rast – 4% až 5% počas nasledujúcich 3 až 5 rokov a takisto nárast úrokových mier s hornou hranicou až 6,5% v roku 2007 pre 10-ročné americké vládne dlhopisy. Taktiež v tom čase predpovedal útek investorov z bezpečných aktív ako sú US dlhopisy do rizikovejších investícií.

Či sa predpovede tohto investičného guru naplnili, dnes už všetci vieme. Žiadny silný ekonomický rast sa nekonal. Kríza ťažko postihla najmä rozvinuté krajiny, úroky 10-ročných US dlhopisov klesli pod 4% v roku 2007, do konca roku 2008 až na takmer 2%. No a investori v priebehu roku 2008 začali húfne nakupovať  dlhopisy americkej vlády. Čiže všetko presne naopak, ako predpovedal! Nie je ale vylúčené, že tento krát bude mať pravdu. Keď totiž človek dlhodobo niečo predpovedá, raz mu to musí vyjsť. No nato netreba byť správcom najväčšieho dlhopisového fondu na svete. Ak napríklad pri hode kockou dostatočne dlho predpovedáte, že padne šestka, určite budete mať raz pravdu.

Čo dodať? Ak už ani finančný mág takého rangu nedokáže predvídať bežné dianie na trhu, či dokonca krízu takých rozmerov ako tá dnešná, myslím, že každý investor by mal okamžite prestať špekulovať so svojimi úsporami, prestať sa spoliehať na finančných “expertov”, či bankárov, technickú, či fundamentálnu analýzu a začať investovať pasívne, do indexových fondov s minimálnymi nákladmi, ktoré jeho investície diverzifikujú po celom svete bez nutnosti spoliehať sa na názory rôznych finančných guru.

Via Pragmatic Capitalism.

Foto: infiniteunknown.net.

Tento článok bol zverejnený aj na Finwebe Hospodárskych novín.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , ,

This article has 2 comments so far!

  1. Rudolf says —

    Dlhodobejsie sledujem stranku mladeho ekonoma o pasivnom investovani. Ma to svoju logiku. Aby som to potvrdil, previedol som cast mojich investicii do pasivneho investovania. Uz vobec neverim roznym odhadcom a investicnym draho platenym specialistom. Prestal som robit na ich platy. To vsak nemoze urobit kazdy samostatne. Bolo by preto dobre aby autor tejto stranky ktory sa zrejme vyzna v tom co doporucuje, zalozil organizaciu, ktora bude sluzby pasivneho investovania poskytovat. Usetri tym investorom znacne prostriedky, ale zrejme vyvola hnev bankovych “specialistou”.

  2. Predpovede, predpovede, samé predpovede | Pasívne investovanie - investujte s nositeľmi Nobelovej ceny za ekonómiu says —

    [...] je to s predikciami podobne. Predpovedať vývoj úrokových mier je možno ešte ťažšie (napr. tu). Presvedčil sa o tom aj šéfanalytik veľkej americkej banky Wells Fargo John Silvia. V máji [...]

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma