Oplatí sa spoliehať na minulú výkonnosť?

crystal-ballSpoločnosť S&P zverejnila v novembri ďalší v rade výskumov nazvaných Persistance Scorecard. Táto analýza je zverejňovaná dva razy do roka a hodnotí, či je minulá výkonnosť podielových fondov smerodajná pre budúcnosť. Síce je na každom predajnom prospekte, či letáku uvedené, že minulá výkonnosť nie je garanciou budúcej, no často krát sú minulé výsledky jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere investície.

S&P hodnotila v každom čase všetky dostupné fondy v USA používajúc rozsiahlu databázu univerzity v Chicagu (CRSP). Z analýzy boli vyradené len indexové a sektorové fondy. Výsledky  boli samozrejme horšie ako by sa dalo očakávať pri hode mincou. Len veľmi málo fondov dokázalo udržať svoj ranking z jedn0ho roku aj v rokoch nasledujúcich.

Konkrétne, za 5 posledných rokov (končiacich v septembri 2011) len 9,72% akciových fondov investujúcich do veľkých spoločností (large-cap funds) ,6,08% fondov investujúcich do stredne veľkých spoločností (mid-cap funds) a len 3,72% fondov investujúcich do malých spoločností (small-cap funds) dokázalo počas tohto obdobia ostať vl epšej polovici všetkých skúmaných fondov. Keby výnosy podielových fondov boli úplne náhodné, v prvej polovici by po piatich rokoch malo ostať 6,25% fondov.

Zaujímavý je pohľad na 5 ročné obdobia výkonnosti. Z large-cap fondov, ktoré sa dostali za 5 rokov končiacich v septembri 2006 do prvej štvrtiny fondov, ostalo v tomto elitnom klube na konci ďalšej päťročnice (2011) len 12,23%. Zo small-cap fondov to bolo 20,22% fondov. Vo svete riadenom len náhodou by sme očakávali úspešnosť 25%.

Viac detailov nájdete v samotnej správe. Platí teda, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Ak vám bude niekto ukazovať fondy, prípadne iné investície, ktoré za posledných niekoľko rokov excelovali, s veľkou pravdepodobnosťou ide o náhodu a skôr či neskôr sa ich výkonnosť vráti do priemeru, či podpriemeru.

Foto: emikojaffe.wordpress.com.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , ,

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma