Dajú sa predpovedať pohyby trhov?

Fortune tellerAk sa dajú predpovedať ekonomické veličiny ako HDP, nezamestnanosť,  inflácia atď., teoreticky by mohlo byť možné využiť to pri investovaní a dosahovať obrovské výnosy. Ak by sa dali predpovedať dokonca trhové pohyby, bol by to svätý grál. Čo si o tom ale myslia známi a na slovo vzatí odborníci?

Ben Bernanke, prezident americkej centrálnej banky FED: “Ako ekonóm a politik mám množstvo skúseností s predpovedaním budúceho vývoja, pretože politické rozhodnutia nevyhnutne obsahujú projekcie toho, ako alternatívne politické rozhodnutia ovplyvnia budúci beh ekonomiky. Preto FED vynakladá nemalé prostriedky na ekonomické prognózy. Podobne aj individuálni investori a podniky majú veľmi silné motivácie anticipovať ekonomický vývoj. Ak je v stávke tak veľa, nebudete prekvapený, keď sa dozviete, že počas tých rokov mnoho veľmi múdrych ľudí použilo tie najsofistikovanejšie štatistické a modelovacie nástroje, aby sa pokúsili osvetliť budúcnosť ekonomiky. No výsledky boli nanešťastie vo väčšine prípadov sklamaním. Rovnako ako meteorológovia aj prognózovatelia ekonomického vývoja majú do činenia so systémom, ktorý je enorme komplexný, ktorý je predmetom náhodných šokov a o ktorom budú dostupné dáta a chápanie stále nedokonalé. V istom zmysle je predpovedanie ekonomického vývoja dokonca zložitejšie ako predpovedanie počasia, pretože hospodárstvo krajiny nie je tvorené molekulami, ktorých správanie je podriadené zákonom fyziky. Ekonomiku tvoria ľudské bytosti, ktoré sami premýšľajú o budúcnosti a ktorých správanie môže byť ovplyvnené ich vlastnými predpoveďami, alebo predpoveďami iných. Síce historické zákonitosti môžu pomôcť ekonómom, tak ako aj meteorológom získať istú predstavu o budúcnosti, no tieto zákonitosti musia byť používané veľmi opatrne a so zdravou dávkou pochybností.”

Benjamin Graham, otec value investovania: “Ak som si niečo počas tých 60 rokov na Wall Street všimol, tak je to fakt, že ľudia nedokážu predpovedať, čo sa stane s akciovým trhom.”

Warren Buffet, asi najznámejší akciový investor, prezident spoločnosti Berkshire Hathaway: “Už dlho máme pocit, že jediným prínosom akciových analytikov je, aby veštice a vykladači kariet vyzerali dobre. Dokonca aj teraz, Charlie (Munger) a ja veríme i naďalej, že krátkodobé akciové predpovede sú jedom a mali by byť držané pod zámkom na nejakom bezpečnom mieste, ďaleko od detí, ale aj dospelých, ktorí sa na trhu správajú, akoby boli deti.”

Crystal ballWilliam Sherden, autor knihy The Fortune Sellers: The Big Business of Buying and Selling Predictions: “Predpovedacie schopnosti ekonómov sú asi tak dobré ako hádanie. Dokonca aj ekonómovia, ktorí priamo alebo nepriamo riadia ekonomiku (FED, Council of Economic Advisors, Congressional Budget Office) majú históriu predpovedí horšiu, ako keby sa spoliehali len na náhodu.”

Laurence Peter, pedagóg, preslávil sa tzv. Petrovým princípom “Ekonóm je expert, ktorý bude zajtra vedieť, prečo sa veci, ktoré predpovedal včera, dnes neudiali.”

J. Scott Armstrong, odborník na predikcie, profesor na Wharton School of Business, University of Pennsylvania: “Bez ohľadu na to, koľko dôkazov o neexistencií ‘prorokov’ a veštíc existuje, blázni im budú platiť a udržovať tak ich existenciu.”

Zdroj: Wise Investing.

Foto: Faqs.org, Wordstream.com.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , , , , , ,

This article has one comment so far!

  1. Vyhýbajte sa finančným prognózam! | Pasívne investovanie - investujte s nositeľmi Nobelovej ceny za ekonómiu says —

    [...] pritom jedno, či pôjde o predikciu  samotného šéfa americkej centrálnej banky, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu, alebo “iba” čerstvého absolventa ekonómie. [...]

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma