Aká je úspešnosť finančných prognóz?

Forecast“Ceny akcií dosiahli, čo sa javí ako stabilne vysoká úroveň… Očakávam, že akciový trh bude ešte o poriadny kus vyššie ako dnes v priebehu niekoľkých mesiacov.” – Irving Fisher, slávny americký ekonóm, 17.10.1929 – tesne pred krachom na Wall Street, po ktorom nasledovala Veľká hospodárska kríza.


Hospodárske noviny zverejnili môj článok o tom, aké presné sú prognózy ekonómov, analytikov, investorov atď vychádzajúc zo zistení viacerých odborných štúdií a dlhoročných sledovaní. Tých, čo môj blog sledujú dlhšie, neprekvapí, že predikovať finančné trhy a ekonomické veličiny, je takmer nemožné. Urobíte lepšie, ak prognózy o budúcoročnom HDP, pohyboch na akciových trhoch v priebehu nasledujúceho pol roka a pod. pustíte jedným uchom dnu a druhým von.

Je pritom jedno, či pôjde o predikciu  samotného šéfa americkej centrálnej banky, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu, alebo “iba” čerstvého absolventa ekonómie. Mnohé štúdie ukazujú, že finanční laici dosahujú lepšie výsledky ako ostrieľaní finanční mágovia. No ani tí nie sú lepší ako hod mincou, či jednoduché spoliehanie sa na historické priemery (napr. výnosov akciového trhu, HDP, inflácie atď…).


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , ,

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma