Nie je fond ako fond

Emerging MarketsAj pri výbere pasívne spravovaných fondov sa treba mať na pozore. Je ich stále viac a viac a tak trochu opatrnosti nikdy nezaškodí. Autori tejto štúdie (Evaluating the Performance of Global Emerging Markets Equity Exchange-Traded Funds) analyzovali tzv. tracking error (ukazovateľ toho ako presne je daný index replikovaný) medzi ETFkami (fondy obchodované na burze) investujúcimi do rozvíjajúcich sa krajín a samotným akciovým indexom  týchto krajín (MSCI Emerging Markets Index). V dlhodobom priemere zaostávajú tieto ETF o cca 0,85% p.a. oproti indexu, čo je celkom v poriadku vzhľadom na priemerné náklady ETF investujúcich v rozvíjajúcich sa krajinách.

Priemer je síce v poriadku, no výsledky jednotlivých fondov sa dosť odlišovali:

emerging-markets-etf-performance

Ako vidieť, ETFku spoločnosti iShares s domicilom v Írsku sa dokonca podarilo prekonať samotný index aj po zarátaní poplatkov, čo je zaujímavé, keďže fondu tej istej spoločnosti s domicilom v USA, ktorí investuje do toho istého trhu, sa to nepodarilo ani zďaleka (prvý v tabuľke).

Ja osobne mám nakúpený fond od Deutsche Bank (DB x trackers v tabuľke). Nedosiahol najlepší výsledok, no má nižšie náklady, presnejší spôsob replikácie indexu (iShares používa sampling – neinvestuje do celého indexu, ale vyberá si menej reprezentatívnych akcií) a automatické reinvestovanie dividend, čo verím, že v dlhodobom horizonte preváži (ETF od Deutsche Bank je mladší ako iShares fond z Írska o 2 roky).

Dividendy sú totiž dlhodobo dôležitým zdrojom výnosov a pokiaľ ich nepotrebujete spotrebovať hneď napr. na živobytie, je múdre ich reinvestovať do fondu, čo by pri fonde spoločnosti iShares bolo spojené so zbytočnými nákladmi. Ten totiž dividendy vypláca 4 ročne. Z nich by ste potom museli vy nakúpiť príslušný ETF a zaplatiť poplatky brokerovi.

Na záver opakujem – ani pri pasívnom investovaní nie je fond ako fond. Existujú kvalitné a menej kvalitné indexové fondy. Sledovanie trendov v súvislosti s pasívnymi fondami by za vás mohol prebrať odborník na pasívne investovanie, ak si chcete ušetriť čas a venovať sa niečomu inému. Výšky poplatkov sa báť netreba, sú ďaleko nižšie ako pri finančných poradcoch investujúcich aktívne.

Foto: HRManagement.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , ,

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma