Indexové fondy majú 35 rokov

John BogleKoniec augusta bol vo svete pasívneho investovania aj dôvodom na menšiu narodeninovú oslavu. 31. augusta 1976 totiž vznikol prvý indexový fond na svete. Mal názov First Index Investment Trust, otvorila ho spoločnosť Vanguard na čele s jej zakladateľom Johnom Bogleom a cieľom bola replikácia indexu S&P 500.

Podnetom pre vznik tohto fondu bola Bogleova diplomová práca z 1951 na Princeton University, v ktorej skúmal výkonnosť aktívne spravovaných fondov v USA a článok nositeľa Nobelovej ceny Paula Samuelsona “Challenge to Judgement” v Journal of Portfolio Management z 1974.

Spočiatku to vyzeralo veľmi nelichotivo – z pôvodne očakávaných 150 miliónov USD sa podarilo na úvod predať podielové listy len v hodnote niečo vyše 11 miliónov. O vyše 90% menej ako sa čakalo. Dnes je to najväčší akciový podielový fond na svete spravujúci okolo 200 miliárd USD. Jeho správcovský poplatok je 0,17% p.a., vstupný poplatok je nulový, výstupný samozrejme tiež. Ak by ste si tento fond kúpili v podobe ETF (fond obchodovaný na burze), správcovský poplatok by bol len 0,06% p.a! V porovnaní s bežnými ročnými poplatkami akciových fondov je to ako z ríše fantázie.

Práve vysoké poplatky aktívne spravovaných fondov boli podnetom pre Johna Bogla na uvažovanie nad tým, či aktívne fondy dokážu trh poraziť, či sú takto vynaložené peniaze investorov odmenou za nadmerné výnosy, alebo ide o predraženú podpriemernú službu, prípadne podvod.

Paul Samuelson sa v novembri 2005 takto vyjadril na Bogleovu adresu: “Tento Bogleov vynález (indexový fond) radím medzi vynálezy ako koleso, abeceda, Gutenbergova tlač, víno, či syr; podielový fond, ktorý nikdy Bogla nespravil bohatým, no zdvihol dlhodobé výnosy investorov. Niečo nové pod slnkom.”

Tu si môžete prečítať článok od Johna Boglea k jeho výročiu.

Foto: harrywalker.com.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , ,

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma