Technical Trading Thoroughly Tested on Emerging Currencies (Testovanie technickej analýzy na menových pároch rozvíjajúcich sa krajín)

Technical AnalysisObchodovanie s menovými pármi je brokermi a v médiach často prezentované ako rýchla a ľahká cesta k úspechu a bohatsvu. ‘Experti’ zvyčajne odporúčajú investorom spoliehať sa na technickú analýzu, pri ktorej sa používajú len údaje o minulých cenách. Nič iné okrem grafu daného menového páru, akcie, alebo akéhokoľvek aktíva nie je dôležité. Investori používajúci technickú analýzu zakresľujú do grafov rôzne indikátory – napr. kĺzavé priemery, RSI, obrazce ako supporty, rezistancie, trojuholníky atď. Dúfajú pri tom, že z minulého vývoja môžu určiť ten budúci.

Pei Kuang z House of Finance, Michael Schröder z Centre for European Economic Research (ZEW) a Qingwei Wang z Bangor Business School vo svojej štúdií z apríla 2010 analyzovali úspešnosť technickej analýzy pri obchodovaní menových párov rozvíjajúcich sa ekonomík. Mnohí správcovia majetku by vám potvrdili, že trhy v týchto krajinách ešte zďaleka nie sú tak efektívne ako trhy vo vyspelom svete a možnosť bezrizikového zárobku je na týchto trhoch vyššia. Podľa výsledkov štúdie sa však zdá, že pravdu nemajú. Spomínaní vedci skúmali 25 998 stratégií technickej analýzy v období 1994 až 2007 na vzorke 10 mien rozvíjajúcich sa ekonomík (napr. Česko, Mexiko, Brazília atď.).

Vo svojej práci použili najnovšie testy na odhalenie tzv. data snoopingu, o ktorom som písal v tomto článku – milióny investorov húževnato hľadajú spomedzi tisícov indikátorov a nastavení len na jednom časovom rade (keďže v našom vesmíre máme len jednu minulosť) ten správny. Potom niet divu, že niekomu sa podarí nájsť indikátor, ktorý je výnosný. No je výnosný len zdanlivo a len na danom časovom úseku. Nie je žiadna garancia, že bude výnosný aj v budúcnosti. Vedci vo svojej štúdii zistili, že v skutočnosti neexistuje takmer žiadny indikátor technickej analýzy, ktorý by bol skutočne ziskový. Ziskovosť technickej analýzy je mýtus a aj trhy rozvíjajúcich sa krajín sú dostatočne efektívne, čo znemožňuje bezrizikové zisky.

Je lepšie vložiť svoje úspory do pasívne riadených, indexových fondov a nemíňať čas a poplatky na špekulácie. V histórii bolo len veľmi málo ľudí, ktorí dokázali poraziť trhový výnos dlhodobo, alebo s ním držať aspoň krok.

English summary (taken from here):

Are “proven” technical trading rules reliable profit-makers, or artifacts of data snooping bias? In their April 2010 paper entitled “Illusory Profitability of Technical Analysis in Emerging Foreign Exchange Markets”, Pei Kuang, Michael Schröder and Qingwei Wang apply several tests to evaluate the decisiveness of data snooping bias in the past profitability of technical trading rules for ten emerging foreign exchange markets. They found that evidence from tests of an extensive set of technical trading rules as applied to emerging foreign exchange markets indicates that profitability of technical analysis, after correcting for data snooping bias, may be illusory.

Via CXO Advisory Group.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , , , , , , , , ,

This article has 2 comments so far!

  1. xy says —

    Pozrel som si so zaujmom celu studiu a i napriek jej niektorym kvalitam mozno povedat jedno: Pani su akademici a s testovanima vyvojom strategii asi moc skusenosti nemaju. Cize klasika. Ak Vas zaujima cele problematika obchodnych strategii tak si precitajte:
    http://www.amazon.com/Evaluation-Optimization-Trading-Strategies-Wiley/dp/0470128011/ref=ntt_at_ep_dpt_2

    http://www.amazon.com/New-Trading-Systems-Methods-Wiley/dp/047126847X/ref=pd_sim_b_1

  2. Martin Kollár says —

    Vdaka za tipy na knihy.. Samozrejme, studie mozu mat aj svoje tieniste stranky; nik nie je dokonaly a neomylny. No akokolvek, podobnych studii o uspesnosti technickej analyzy je nespocetne a vysledky su zhodne. Stale sa da argumentovat, ze pani su akademici, aj ked napr autor teorie efektivnych trhov Eugene Fama sa v minulosti zivil tym, ze sa pre svojho zamestnavatela snazil vyhladavat funkcne obchodne systemy a testovat ich uspesnost. Bohuzial, ziadny neporazil trh.

    Mozno este lepsim testom na vykonnost technickej analyzy su porovnania vykonnosti fondov a hedge fondov s vykonnostou trhu. Ak je TA pouzitelna, malo by existovat dostatok fondov, ktore aj po zohladneni rizika dokazu porazit trh konzistentne. Bohuzial realita je opacna. Pozrite si napr tento clanok: http://indexfunds.sk/2011/10/18/investovat-do-hedgeovych-fondov/

    Ak by ludia dokazali porazat pravidelne trh, bolo by to vyborne. Hned by som sa na to dal, no bohuzial som voci tomu velmi skepticky.

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma