Investovať do dlhopisov vydaných mimo eurozóny?

V poslednej dobe ma zaujali dva články. Ten prvý je štúdiou z dielne investičnej spoločnosti Vanguard, v ktorej analyzovali, aký vplyv na výnos a riziko portfólia má investícia do dlhopisov v inej než lokálnej mene (z nášho pohľadu by šlo o dlhopisy v USD, GBP, JPY, AUD…). Druhý článok bol reakciou na stĺpček v NY Times, v ktorom sa jeden zo skúsených pracovníkov Goldman Sachs lúči s touto bankou.

Neeurové dlhopisy

Čo teda zistili vo Vanguarde? Oplatí sa pridať do portfólia dlhopisy vydané v iných menách, než akou platíme? Inými slovami, oplatí sa podstupovať menové riziko vzhľadom na výhody diverzifikácie, ktoré nám ponúkajú napr. americké, britské, či brazílske dlhopisy? Výsledok potvrdil predchádzajúce výskumy. A síce, menové riziko, ktoré eurový investor (čiže my) podstúpi, je príliš veľké. Preváži aj prípadné zisky/výhody plynúce z väčšej diverzifikácie.

Opak je však pravdou pri akciách. Vzhľadom na dlhší investičný horizont a vyššie očakávané výnosy je pri akciách obchodovaných v cudzích menách menové riziko primerané očakávanému zhodnoteniu, či výhodám plynúcim z väčšej diverzifikácie.

Znamená to, že by sme sa mali investovať len do eurových dlhopisov? Vôbec nie. Autori štúdie ukázali, že ak dokážeme odstrániť (hedgovať) menové riziko, je veľmi vhodné diverzifikovať do dlhopisov z celého sveta.

Ok, ale je toto prijateľná cesta pre bežného investora? Sotva. Našťastie je tu riešenie. Na trhu existuje už zopár pasívne spravovaných indexových ETF, ktoré investujú do dlhopisov mimo eurozóny a pri tom hedgujú menové riziko. Ide napr o tieto ETF:

V tejto súvislosti ešte jeden obrázok. Ukazuje, ako vplýva menové riziko a prípadne výnosy z menových pohybov na celkové riziko a celkové výnosy dlhopisov a akcií. Ako som spomínal, pri akciách sa hedgeovanie neoplatí, pri dlhopisoch už áno.

Brokeri a ich klienti

Druhý článok je z pera Jasona Zweiga, autora viacerých kníh a zástancu pasívneho investovania. Zweig v ňom ukazuje, ako boli v minulosti a dnes nazývaní brokermi ich klienti – investori. Určite to nikoho neprekvapí.

Je to aj reakcia na článok Grega Smitha, zamestnanca investičnej banky Goldman Sachs, v ktorom dal výpoveď svojmu zamestnávateľovi a poukázal na vnímanie klienta, ktoré určite nie je obmedzené len na prostredie Goldman Sachs. A síce, že klienti sú pre banky dojné kravy, platitelia nezmyselných poplatkov a kupujúci ešte nezmyselnejších investičných produktov. Česť výnimkám.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , ,

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma