Bohatí manažéri, chudobní klienti

Hedgeový fondNa knižnom trhu sa objavila kniha od Simona Lacka, ktorý roky pôsobil v banke JP Morgan, kde mal na starosti okrem iného aj vyhľadávanie nových talentov v oblasti hedgeových fondov. Názov tejto knihy je veľavravný – The Hedge Fund Mirage: The Illusion of Big Money and Why It’s Too Good to Be True – napovedá, o čom v skutočnosti investovanie do týchto fondov je.

Lack totiž zistil, že ak by investori vložili svoje úspory do obyčajných amerických štátnych dlhopisov, získali by dva krát! viac. Túto informáciu pokladám za veľmi dôležitú, keďže okrem zahraničných začínajú mámiť peniaze od investorov aj slovenské hedgeové fondy.

Od roku 1998 bol priemerný dolárovo vážený výnos hedgeových fondov v USA okolo 2%. Je síce pravda, že do roku 2003 zaznamenali tieto fondy pomerne pekné výnosy, no aj ich celkový majetok v správe bol nízky (v roku 2000 padla hranica 200 miliárd USD). Tieto výsledky im priniesli množstvo vkladov od penzijných fondov, bohatých jednotlivcov, či univerzitných fondov.

V nasledujúcich rokoch ich výnosy však už neboli také oslnivé. V roku 2008, keď majetok v správe prekročil 2 bilióny USD, prišla kríza a hedgeové fondy prerobili investorom v dolárovom vyjadrení väčšie množstvo peňazí, ako zarobili za predchádzajúcich 10 rokov.

Lack poukazuje aj na to, že indexy zobrazujúce priemerné historické zhodnotenie hedgeových fondov nemusia poskytovať verný obraz reality. Skreslujú ročne o 3%-5%. Dôvody, prečo to tak je, môžete nájsť napríklad v tomto článku.

Zaujímavé sú napriek slabej výkonnosti nadpriemerné zárobky manažérov týchto fondov. V rokoch 2008-2010 si rozdelili až 100 miliárd USD. Od roku 1998 to bolo vyše 370 miliárd.

Možno sa medzi nimi nájdu skutočne šikovní investori, no identifikovať ich vopred je takmer nemožné – akoby ste mali nájsť príslovečnú ihlu v kope sena. S najväčšou pravdepodobnosťou bude Váš hedge fond dosahovať podpriemerné výnosy, tento stav všemožne zakrývať a jeho manažéri budú kráľovsky žiť z Vašich poplatkov.

Ako vnímate hedgeové fondy Vy? Je podľa Vás možné nájsť spoľahlivo vopred tie, ktoré porazia dlhodobo trh?

Via: economist.com.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , ,

This article has one comment so far!

  1. Cheap office furniture Ideas says —

    Cheap office furniture Ideas…

    - investujte s nositeľmi Nobelovej ceny za ekonómiu…

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma