Výkonnosť slovenských podielových fondov – časť 1.

Dnešným článkom začínam seriál o investovaní, ktorý vás bude sprevádzať podľa mojich predpokladov minimálne niekoľko nasledujúcich mesiacov. Po dlhšom premýšľaní som sa totiž rozhodol, že začnem postupne prekladať moju diplomovú prácu do slovenčiny. Aj keď si nerobím ilúzie, že ide o nejaké preborné dielo, myslím, že je dosť zaujímavá na to, aby nezapadla prachom doma na poličke.

V roku 2008 som ukončil štúdium na rakúskej Vienna University of Economics and Business, na národohospodárskej fakulte a za tému mojej diplomovej práce (Performance slowakischer Investmentfonds) som si vybral práve pasívne investovanie a hodnotenie výkonnosti podielových fondov. Skúmal som, či akciové fondy ponúkané na Slovensku dokážu poraziť výnos trhu ako celku. Inými slovami, či si nemalé poplatky, ktoré im investori platia, aj naozaj zaslúžia. Išlo o 33 fondov a roky 1999-2007.

V teoretickej časti budem postupne vysvetlovať, čo je teória efektívnych trhov, aktívne investovanie, technická analýza, pasívne investovanie, ako hodnotiť výkonnosť investícií atď. Teória bude vždy sprevádzaná odkazmi na zaujímavé výskumy z odborných ekonomických časopisov. Na niekoľko málo častiach sa nevyhnem matematickým vzorcom. Chcem vás však ubezpečiť, že ich je minimum a v celej práci som sa snažil používať ich čo najmenej, aby bola zrozumiteľná aj pre laika, ako to je len možné. Matematicky najnudnejšie časti zrejme vynechám.

V praktickej časti budeme skúmať, aká je skutočná výkonnosť akciových podielových fondov ponúkaných na Slovensku, či ich manažéri dokážu časovať trh a aký je vzťah medzi výkonnosťou týchto fondov a ich poplatkami. Cieľom mojej diplomovej práce a tohto seriálu bude teda zistiť, či by slovenskí investori mali ukladať svoje úspory do aktívne spravovaných fondov, ktoré im ponúkajú banky, obchodníci s cennými papiermi, či finanční poradcovia, alebo by bolo lepšie vyhnúť sa ich radám.

Čo od tohoto, dá sa povedať projektu, očakávam? Dúfam, že si tento seriál prečíta aspoň zopár ľudí, že aspoň zopár ľudí presvedčím, aby zabudli na aktívne investovanie a začali investovať pasívne. Výhody som na svojom blogu už viac krát spomínal, ale opakovanie je matka múdrosti – vyššie výnosy, nižšie náklady, viac času, ktorý je možné využiť na iné aktivity, pokojný spánok, zbavenie sa závislosti od sledovania finančných trhov… A ešte jedno želanie – ak by sa v budúcnosti prihlásil niekto, kto by sa pridal ku mne a pomohol mi pripraviť ešte prepracovanejšiu štúdiu s viacerými skúmanými fondami a dlhším časovým obdobím, budem veľmi rád.

Môžme sa teda pustiť do toho. Seriál začnem úplnými základmi – o podielových fondoch…

Foto: Investorpistop.com.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , ,

This article has 2 comments so far!

  1. Ivanhoe says —

    Uz sa tesim na dalsie casti a drzim palce!

  2. Martin Kollár says —

    Vdaka Ivanhoe, to dodava motivaciu pokracovat:).

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma