Zlé časovanie uberá z výnosov

MarketTimingSpoločnosť Morningstar zverejnila dáta o výnosoch investorov v podielových fondoch v USA za poslednú dekádu. Tá bola pre investorov obzvlášť ťažká. Zažili 4 veľmi dobré roky, 4 veľmi ťažké a 2 roky s jednocifernými ziskami. Najmä rok 2008 bol krízový, kedy veľká časť investorov predávala podiely vo fondoch, aby sa smutne prizerala dvojnásobným prírastkom akciových fondov v roku 2009. Analytici zo spoločnosti Morningstar si teda tento krát zobrali pod drobnohľad výnosy nie fondových manažérov, ale samotných investorov. Snažili sa ukázať, či sú investori lepší v časovaní trhu ako fondoví manažéri a či ich tak dokážu poraziť.

Na rozdiel od zisťovania výnosov fondov ich pri tejto analýze zaujímali majetkovo vážené výnosy. Inými slovami brali do úvahy prísuny a odsuny peňazí z podielových fondov, pretože investor, ktorý nastúpi do fondu napr. v auguste pri padajúcich cenách bude mať úplne iný výnos ako investor, ktorý nastúpil v januári pri rastúcich cenách podielov (pozri krátke objasnenie výpočtu).

Výsledok sa podľa mňa dal očakávať. Investori dopadli v priemere horšie ako by to naznačovali výnosy fondov. Dôvodom sú práve ich snahy časovať trh – čiže snaha vystúpiť pred domnelým trhovým vrcholom a nastúpiť do trhu pred domnelým trhovým dnom. Investori v priemere (akciové, dlhopisové fondy, fondy alternatívnych investícií atď spolu) zarobili za poslednú dekádu (do 31.12.2009) 1,68% p.a., pričom priemerný fond zarobil 3,18% p.a. Čo sa týka US akcií, priemerný investor zarobil 0,22% p.a., no priemerný akciový fond zarobil 1,59% p.a. Investori dopadli lepšie ako fondy pri v segmente fondov investujúcich do zahraničných akcií. Zrejme najhoršie dopadli investori v segmente globálnych realitných fondov, kde zarobili priemerne 0,65% p.a., no priemerný fond v tejto kategórii zarobil až 10,74% p.a.

Investori by podľa môjho názoru mali držať podielové fondy tak dlho, na koľko bolo stanovené. Všeobecne povedané, ak kupujete vo veľkom napr. akciové fondy, mali by ste to robiť s presvedčením, že peniaze v nich necháte 10 rokov a viac. Neobchodujte krátkodobo a nesnažte sa odhadnúť správny čas na predaj, či nákup fondov. S pravdepodobnosťou blížiacou sa k 100% sa vám to nepodarí a dopadnete horšie ako keby ste svoje investície brali ako beh na dlhé trate a nechali ich pracovať. Najlepšie podľa môjho názoru v nízkonákladových pasívne riadených indexových fondoch.

Zdroj: Morningstar.com.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , , ,

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma