Top Mutual Funds: Luck or Skill? New Study Questions ‘Active’ Managers

Luck vs SkillEugene Fama z University of Chicago a Kenneth French z Dartmouth College vypracovali minulý rok štúdiu, v ktorej analyzovali výkonnosť 3 126 aktívne spravovaných akciových fondov v USA v rokoch 1984 až 2006. Profesori vo svojej štúdii zistili, že nadpriemerné výsledky, ktoré niektoré fondy dosahujú, sú z veľkej časti dielom náhody. Takmer žiadne podielové fondy po odrátaní poplatkov a faktoru šťastia nedokážu dosahovať dlhodobo lepšie výsledky ako trh a investori nie sú v stave rozoznať fondy, ktoré dosahajú dobré výsledky vďaka náhode od tých niekoľko fondov, ktoré ich dosahujú vďaka schopnostiam ich manažérov. Štúdia takisto ukázala, že investori, ktorí by investovali do indexových fodnov s nízkymi poplatkami, by dosiahli rovnako dobré výsledky ako najlepšie 3 percentá fondov v štúdii.


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , , ,

This article has 5 comments so far!

  1. EP says —

    dobry den, nemam komentar, len ma zaujima podla akeho kluca si vybrali tych 3 126 aktivne spravovanych akciovych fondov z USA do svojej studie.

  2. admin says —

    Zdravim, vybrali vsetky aktivne spravovane fondy investujuce primarne do akcii z USA z databazy CRSP (Center for Research in Security Prices), ktora zbiera data uz od roku 1962. V studii su zohladnene aj tie fondy, ktore existovali po roku 1984, ale momentalne uz neexistuju, pretoze zanikli. Tym padom je tato studia bez survivorship bias. Rok 1984 pre zaciatok svojej anlyzy zvolili preto, lebo od tohoto roku takmer vsetky fondy hlasili mesacne vynosy.

  3. EP says —

    dobry den,

    od akeho roku sa zacali zbierat ekonomicke data a radit do databaz? 1960? nie je to este prilis kratke obdobie na sumarizaciu a na vypracovavanie analyz toho, ci onoho typu? da sa spolahnut na tu studiu spominanu v clanku?

  4. admin says —

    Dobry den,

    najcitovanejsia a najpouzivanejsia databaza CRSP z Chicagskej univerzity zbiera data od roku 1960. No existuju aj starsie zdroje. Fama a French pouzivaju vo svojich studiach casto data od druhej polovice 20tych rokov 20. storocia az do sucastnosti. Profesor Jeremy Siegel dokonca zostavil index americkych akcii so zaciatkom okolo roku 1800. Samozrejme, data z 19. storocia treba brat s rezervou, no davaju nam aspon aku-taku predstavu o vyvoji akcioveho trhu v tej dobe.. Som presvedceny, ze na citovanu studiu sa da urcite spolahnut. Najma od 80tych rokov 20. storocia, od kedy mame velmi presne data.

  5. Prečo neinvestujem do podielových fondov – 2. časť - Mladí podnikatelia says —

    [...] Luck Versus Skill in the Cross Section of Mutual Fund Returns – Eugene Fama a Kenneth French v tejto štúdii skúmajú výkonnosť vyše 3 000 aktívne spravovaných akciových podielových fondov v rokoch 1984 až 2006 a porovnávajú ich výkonnosť pomocou 10 000 simulovaných histórii výnosov fondov s rovnakými charakteristikami ako mali skutočné fondy v štúdii. Autori zistili, že takmer všetci portfólio manažéri s nadpriemernými výsledkami ich dosiahli len náhodou a nemajú schopnosť, či nadanie vyhľadávať podhodnotené alebo nadhodnotené akcie a správne načasovať ich nákup, či predaj (v prípade nadhodnotených akcií). Viac v tomto článku. [...]

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma