Aktívne verzus pasívne investovanie

Po čase vyšlo ďalšie, ostro sledované, hodnotenie úspešnosti aktívne spravovaných podielových fondov v USA – SPIVA Scorecard. Ide o vydanie ku koncu roku 2011. Správa vychádza každý pol rok a porovnáva aktívnych manažérov s pasívnym indexom. SPIVA vychádza už desiatym rokom.

Výsledky sú podobné ako v minulých vydaniach. Žiadne prekvapenie sa teda nekonalo. V priemere dosahujú aktívne fondy horšie výsledky ako pasívne. Čím dlhšie obdobie sledujete (1, 3, 5 rokov), tým je výsledok pre fondy horší (60% a viac porazených aktívnych fondov v priemere). Znova sa potvrdilo, že pasívne investovanie funguje aj pri akciách firiem s nízkou kapitalizáciou (tzv. small caps).

Nepotvrdil sa ani mýtus, že v medveďom trhu je výhodnejšie investovať aktívne. Aktívni správcovia peňazí teda nedokážu predvídať prepady trhov, včas presunúť úspory ľudí do termínovaných vkladov a pred opätovným rastom trhov ich znova presunúť do akcií. Znova – čím dlhší časový úsek sledujete, tým horšie výsledky pre aktívne fondy. Ak si teda sporíte dlhodobo na byt, dôchodok, pre deti atď, sú aktívne fondy vďaka vysokým poplatkom zlým riešením.

Správa je plná čísiel, ktoré tu nechcem do detailov uvádzať. Najlepšie spravíte, ak sa presvedčíte na vlastné oči, ako na tom aktívne spravované fondy naozaj sú. Ak aj nájdete niektoré kategórie fondov, ktore v jednom období prekonali indexy, môžete si byť takmer istí, že v ďalšom období to už nedokázali. O tomto fenoméne hovorí ďalšia správa z dielne Standard&Poor’s – Persistance Scoreard. Spolahlivo sa dá predvídať len výkonnosť podpriemerných fondov.

Tieto výsledky sa neobmedzujú len na aktívne spravované akciové podielové fondy. Platia aj pre dlhopisové fondy.

Foto: hotstockprofits.com.

 

 

 


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , ,

This article has one comment so far!

  1. RobertsTT says —

    Differentiate observation from inference? I would be extremely useful if anyone can reply to that question. I’m stuck with this dilemma for last 7 days and I’m not able to locate houses solution for that issue. Any response will be hugely appreciated. Thank you quite much and have a excellent working day. Apologies for my weak english language. Cheers !
    _________________
    backlink pyramid

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma