Investorská výstava

Investment FairMinulý piatok som bol s manželkou priamo v centre nepriateľa:) – na investorskej výstave vo Viedni, ktorú usporiadal časopis Gewinn. Nikdy pred tým som sa na takejto akcii nezúčastnil, tak som si povedal prečo  nie, zobral som si voľno a vydali sme sa na cestu. Ako sa dalo čakať, nepriateľ sa dobre pripravil – svoje stánky tam bali banky, rôzne správcovské spoločnosti, či jednotlivé fondy, alebo brokeri.

 

Nemôžem si pomôcť, no mal som pocit, že viac týmto vystavovateľom išlo a ide viac o poplatky ako o poskytovanie výnosov svojim investorom, ktoré by sa po zohľadnení rizika aspoň rovnali trhovým. Okrem samotnej výstavy sa v susedných miestnostiach konali propagačné prednášky rôznych brokerov o napr. technickej analýze, o tom, či je práve teraz vhodné investovať do akcií, komodít, či dlhopisov… No proste ‘raj’ pre aktívneho investora a ‘peklo’ pre pasívneho. Čo sa týka mňa, ja som pevne presvedčený o výhodnosti pasívneho investovania.

Z celej výstavy ma však zaujal investorský klub z Rakúska, ktorý združuje nadšencov do umenia, konkrétne obrazov. Investujú vlastné peniaze, spoločne rozhodujú, do čoho budú investovať a hlavne – robia to z presvedčenia a vášne. Tomu zodpovedá aj poplatok, ktorý si ročne vyberajú – 0,40% p.a. Príliš sa do umenia a investovania v tejto oblasti nevyznám, no som presvedčený, že je to veľmi nízky poplatok, keď akciové aktívne fondy pýtajú ročne zvyčajne 1,5% p.a., pričom akcie sú oveľa jednoduchším investičným artiklom. Toto samozrejme nie je odporúčanie investovať do tohto investorského klubu, no po prvom počutí majú moje sympatie. Začali tento rok na jar a zatiaľ majú v majetku niečo vyše 300 000 EUR. Uvidíme, ako im to pôjde ďalej.

Zopár fotiek z akcie:

Investment Fair

Investment Fair

Investment Fair


pošli na vybrali.sme.sk

Tags: , , , , , ,

Ak Vás článok zaujal, rád si prečítam Váš názor.

*


PageRank ikona zdarma